ایده مبتکرانه؛ پیوند عمیق ارتباط صنعت و دانشگاه با ورود فعالیتهای نوآورانه به مشاغل+ فیلم
در گفتوگو با آنا به مناسبت روز دانشجو مطرح شد؛
یک دانشجوی دکتری دانشگاه تهران گفت: قصد دارم در آینده فعالیت نوآورانه خود را وارد شغل حرفهای کرده و از دادههای موجود در کشور استفاده کنم و نتایج را به صنعت ارائه دهم تا دانشگاه و صنعت را جهت ارجاع نیاز به دانشگاه با هم آشتی دهم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا_ نادیا عابد؛ مهمترین ثروت یک کشور را نیروهای انسانی آن جامعه تشکیل میدهند؛ چرا که این افراد در هر کاری میتوانند اثربخشی فراوان داشته و آن را تبدیل به یک ارزش دو چندان کنند. این نیروها از دل دانشگاهها دانش آموخته میشوند و اگر به آنها بها داده شود برای شکوفایی مملکت تلاش دو چندان خواهند کرد و اگر بی توجهی ببینند احتمال دارد که کیفیت کارشان کاهش یافته و بیشتر در معرض آسیبهای روحی و روانی و در نهایت مهاجرت قرار بگیرند.
۱۶ آذر، روز دانشجو نماد ایثار و مقاومت قشر فرهیخته در مقابل زورگویی مستکبران است؛ دانشجویان زیادی همواره در طول تحصیل با به ثمر نشاندن دستاوردهای علمی و پژوهشی درصدد حل نیازهای مملکت پرداخته و برای ساخت ایرانی آباد بیش از پیش کوشیده اند؛ برای درک بیشتر این موضوع گفتوگویی را با مهدی سعادت دانشجوی محقق دکتری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اختصاص داده ایم که در ادامه میخوانید.
آنا: چه عواملی باعث شده تا شما به عنوان دانشجوی نخبه شناخته شوید؟
سعادت: در مقطع کارشناسی در دانشگاه صنعت نفت تحصیل کرده ام و به عنوان بورسیه گروه الف این دانشگاه فارغ التحصیل شدم، در سال ۱۳۹۴ به عنوان رتبه اول کنکور کارشناسی ارشد ژئوفیزیک و هواشناسی در دانشگاه تهران پذیرفته شدم و خوشبختانه بالاترین معدل را در بین دانشجویان موسسه ژئوفیزیک کسب کرده و به عنوان رتبه یک خروجی نیز منتخب شدم. مفتخر به کسب رتبه اول کنکور دکتری در گرایش لرزه شناسی رشته ژئوفیزیک نیز شدم. از همان سال اول مقطع کارشناسی ارشد عضو بنیاد ملی نخبگان شدم و از جوایز تحصیلی استفاده کردم و پس از مقطع ارشد، با گذراندن طرح جایگزین خدمت یا نخبه وظیفه خدمت سربازی خود را با انجام یک طرح پژوهشی برای مراکز نظامی کشور، گذراندم. در مقطع دکتری نیز پژوهشهایی انجام دادم و مقالههایی که از آن استخراج شد به عنوان دستاوردهای علمی دانشگاه تهران مشخص شد.
آنا: چه عادتها و روتینهایی در مسیر تحصیل برای نخبه شدن پیش گرفته اید؟
سعادت: در دوران تحصیل مشغول به کار بودم و در این زمینه مدیریت زمان مهمترین اصل بنده بوده است تا هم بتوانم به حرفه خود رسیدگی کرده و هم از نظر تحصیلی پیشرفت کنم. البته، رشته و تخصص شغلی بنده کاملا با یکدیگر در ارتباط بودند و چالشهایی که در حرفه ام داشتم باعث شد که مطالبی که در دانشگاه فراگرفته بودم را در عمل بهبود ببخشم و ارتقا بدهم. همچنین، جدیت و مصمم بودن در رشته تحصیلی ویژگی مهم دیگر است؛ چرا که در عمل ممکن است شما به کرات با چالشها، مشکلات و بن بستهایی در حین انجام پروژه روبرو شوید؛ به همین منظور هر مشکلی را به قسمتهای جزئی تقسیم بندی کرده و برای آنها مسئله تعریف و آنها را حل کردم. در ابتدا، مدت زمان بیشتری ناامیدی میشدم، اما با گذشت روزگار و کسب تجربیات بیشتر توانستم با این چالش کنار بیایم.
دانشجویان از نظر مالی در مقاطع تحصیلات تکمیلی حمایت نمیشوند و مجبور به فعالیت در مشاغل هستند و همین امر باعث میشود که خیلی نتوانند برای درس زمان بگذارند، باید بتوانیم همانند کشورهای دیگر برای دانشجویان فاند در نظر بگیریم تا متناسب با رشته خود در طرحهای پژوهشی که به اساتید و دانشگاه واگذار شده است، مشغول شده و از منافع آن بهرهمند شوند و انگیزه شان را افزایش دهند
آنا: برای پیشرفت تحصیلی خود از مقاله، کتاب یا دورهای استفاده کرده اید؟
سعادت: در زمان دانشجویی استادان منابع و کتاب و مقالاتی معرفی میکنند که مباحث پایه را شامل میشود. اما در انجام برخی پروژهها چالشهایی خاصتری پیش میآید که لازم است که پس از تعریف مسئله، پژوهشی انجام دهید تا متوجه شوید که در گذشته اگر کسی با مشکلات مشابه مواجهه شده است چه پیشنهادی ارائه داده اند و کدام موثرتر بوده است؟ در تحصیلات تکمیلی هم مبنا بیشتر بر تحقیق است. علاوه بر نوشتن و ارائه مقاله در ژورنالها و کنفرانسهای بین المللی، بنده بعنوان داور در چند مجله معتبر ژئوفیزیک و علوم زمین همکاری داشته ام و سعی میکنم همواره خود را بروز نگه دارم تا در مسیر تحصیلی و حرفهای پیشرفت داشته باشم.
آنا: در کنار درس و تحقیق و پژوهش چه فعالیتهایی را برای تاثیرگذاری بیشتر بر موفقیت تحصیلی به کار گرفته اید؟
سعادت: از دوران کارشناسی ورزش را در برنامه ریزی خود جای داده و به والیبال علاقه داشته ام، اواخر این امر کمرنگتر شد و سعی کرده ایم با همکاران به کوه برویم و انرژی خود را از طبیعت دریافت کنیم. وقت گذاشتن برای خانواده، دوستان و اطرافیان سبب افزایش شادی و نشاط و بهره وری و در نهایت عزم جدیتر پیش برد تحصیل شده است.
صنایع باید نیازهای خود را به دانشگاهها بازگو کنند
آنا: نقش دانشگاهها در پیشرفت و توسعه کشور چیست؟
سعادت: دانشجویان آینده سازان مملکت هستند و اگر در دوران تحصیل جدیتر کار خود را پیش ببرند و علمی که آموزش میبینند به خوبی فرا بگیرند در آینده میتوانند عملا آن را بکار بگیرند. همچنین، تحقیقات و پایان نامهها و رسالهها باید مرتبط با نیاز کشور باشند. در رشته تحصیلی خود انتظار داریم تا صنایع و شرکتهای تابعه صنعت نفت نیازهای خود را به دانشگاهها و اساتید ارائه دهند تا موضوعات بر اساس نیاز سنجی تعریف شوند که این کار تا حدودی انجام شده، اما هنوز ثمره آن در تحقیقات جدی نیست و اگر محقق شود ثمره بیشتری خواهد داشت و میتواند مسیر را برای شایسته سالاری و انگیزه بخشی به نخبگان جهت ماندگاری در ایران و جلوگیری از خروج آنها از کشور هموار کند.
آنا: مهمترین چالشهای دانشجویان امروزی و راههای مقابله بر آن را چه میدانید؟
سعادت: علاوه بر امکانات و نیازهای دانشجویان مسئله مهم این است که آنها از نظر مالی در مقاطع تحصیلات تکمیلی حمایت نمیشوند و مجبور به فعالیت در مشاغل هستند و همین امر باعث میشود که خیلی نتوانند برای درس زمان بگذارند، باید بتوانیم همانند کشورهای دیگر برای دانشجویان فاند در نظر بگیریم تا متناسب با رشته خود در طرحهای پژوهشی که به اساتید و دانشگاه واگذار شده است، مشغول شده و از منافع آن بهرهمند شوند و انگیزه شان را افزایش دهند.
آنا: مهمترین مولفه موفقیت دانشجو را چه میدانید؟
سعادت: جدیت و عزم در مقابل چالشها و مشکلات و دوری از ناامیدی در شکستها و بهره گیری از تجربیات دیگران برای رشد و ارائه راه حل برای رفع دغدغهها بهترین معیار پیشرفت دانشجوست.
آنا: نقش دانشگاهیان و ارگانهای بیرونی آموزشی در پرورش و حمایت از نیروهای نخبه چیست؟
سعادت: با جهت دهی و سامان دهی پژوهشها میتوانند هم بحث نیاز مادی را برطرف کرده و هم به شیوه کاربردی از پژوهشهای استادان و دانشجویان استفاده کنند که همین امر منجر به شناسایی نخبگان و شایسته سالاری نیز میشود.
آنا: در کدام حوزه علاقهمند به فعالیت هستید؟ آیا رشته تحصیلی خود را بر اساس توانمندیها انتخاب کرده اید؟
سعادت: رشته مهندسی نفت یک رشته بین رشتهای است و با گذراندن واحدهای مرتبط با ژئوفیزیک در کارشناسی یک آشنایی اولیه با این رشته پیدا کردم که در پی آن به این رشته علاقهمند شدم. در ژئوفیزیک از ابزار و علم خود استفاده میکنید تا به ویژگیهای محیط زیر سطحی پی ببرید. این کار برای من بسیار جذاب و فوقالعاده است که خواص محیطی را مشخص کنید که به آن دسترسی وجود ندارد.
آنا: توصیه شما به داوطلبان در انتخاب رشته چیست؟
سعادت: زمانی که فردی رشتهای را با اراده خود انتخاب میکند یعنی به آن علاقه داشته است و از آنجایی که با اجبار کسی نبوده پس مسئولیت خود را میپذیرد و با انگیزه مشکلات را حل میکند. اما مهم است که علاقه آگاهانه باشد و اگر احساسی صورت بگیرد احتمال تغییر در آن در آینده وجود خواهد داشت.
آنا: الگوی خاص شما در زمینه تحصیلی چه بوده است؟
سعادت: شغل پدر بنده بنا بوده است و از زمان تحصیل همراه ایشان به محل ساخت و ساز ساختمان میرفتم و به سختی کار و فعالیت جسمانی انجام میدادم. این امر باعث افزایش عزم و جدیت بنده در مدرسه و دانشگاه شده است. همچنین پشتکاری که کسب کرده ام خیلی اثربخش بوده است.
آنا: بزرگترین دستاورد شما چه بوده است؟
سعادت: پژوهشهای علمی استخراج شده از رساله دکتری بنده میتواند به حل چالشهای صنعت در پردازش تصاویر و دادههای ژئوفیزیک برای ساخت تصاویر دقیق زیر سطح کمک کند که میتوانند شروع کننده اکتشاف منابع جدید هیدروکربنی و توسعه میدانهای موجود باشد.
آنا: برای حمایت از دانشجویان نخبه چه انتظاراتی از دانشگاهها دارید؟
سعادت: دانشگاه باید ارتباط خود با صنعت را تقویت کرده و نیازسنجی دقیق آن را بداند تا موضوعات تعریف شده برای دانشجویان متناسب با این نیازها باشد. از بودجهای که برای این پژوهشها در نظر گرفته میشود باید بخشی از آن به دانشجویان اختصاص یابد. البته این مورد در برخی از دانشگاهها تا حدی عملیاتی شده و لازم است در سایر دانشگاههای تراز اول انجام شود.
آنا: توصیه شما به دانشجویان و دانش آموزان برای دستیابی به موفقیت چیست؟
سعادت: دانشجویان باید نسبت به رشتهای که میخواهند در آن ادامه تحصیل دهند، آگاهی پیدا کنند. در هر رشتهای میتوان موفق بود و سرشناس شد به شرط اینکه آگاهی و انگیزه را سرلوحه قرار داد و از شکستها نترسید بلکه آنها را زمینه کسب تجربیات بزرگ در نظر گرفت.
آنا: در دوران تحصیل کدام استاد شما را بیشتر به رشته تحصیلی علاقهمند کرده است؟
سعادت: در مقطع کارشناسی مهندس قاسمی استاد فیزیک بنده بودند و امیدوارم هر کجا هستند سلامت باشند. همچنین شاگرد استاد نبی و دکتر هاشمی در رشته ژئوفیزیک هم بوده ام که هر دو باعث موفقیت تحصیلی نسبی بنده شده اند.
آنا: ارتباط شما با فناوریهای نوظهور مانند جمینای یا چتجیپیتی چیست؟
سعادت: رساله دکتری بنده کاربرد روشهای یادگیری عمیق در مسائل خاص ژئوفیزیک بوده است. همچنین هوش مصنوعی در حرفه شغلی بنده به صورت گسترده استفاده میشود؛ بنابراین چارهای نداریم جز اینکه خود را بروز نگهداریم.
آنا: مهمترین چالش شما در دوران تحصیل چیست؟ چگونه بر آن غلبه کرده اید؟
سعادت: در زمان تحصیل و مخصوصا در پژوهشها با چالشهای متعددی روبرو شده ام. وقتی به چالش و مشکلی بر میخوردید باید آن را به قسمتهای جزئیتر تقسیم کرده و برای هر بخش مسئلهای تعریف کرد و به دنبال راه حل با کمک از تجربیات مابقی افراد بود. یا حتی میتوان با انجام تحقیقات کتابخانهای دریافت که دیگران چگونه با آن مواجهه شدند.
انتظار داریم صنایع و شرکتهای تابعه صنعت نفت نیازهای خود را به دانشگاهها و اساتید ارائه دهند تا موضوعات بر اساس نیاز سنجی تعریف شوند که این کار تا حدودی انجام شده، اما هنوز ثمره آن در تحقیقات جدی نیست
آنا: اهمیت روز دانشجو چیست؟ چه پیامی برای دانشجو دارد؟
سعادت: وقتی یک روز در تقویم به عنوان روز دانشجو در نظر گرفته شده است، اهمیت جایگاه دانشجو را بیان میکند. وظیفه ذاتی دانشجو یادگیری و فراگیری علم و در مقاطع بالاتر، تولید و توسعه علم است. این موضوع به دانشجو این نکته را ذکر میکند که چه جایگاه مهمی دارد و دانشجویان به عنوان آینده سازان کشور وقتی که در زمان دانشجویی با جدیت تحصیل خود را ادامه دهند، میتوانند در زمان کسب مسئولیت نقش خود را به درستی ایفا کرده و بر چالشهای کشور غلبه کنند، البته تحقق این مورد پیش زمینههایی دارد و باید دانشگاهها و در سطح کلانتر دولت، امکاناتی را برای دانشجو فراهم کند تا آنها بتوانند حین تحصیل تمام تمرکز خود را روی زمینه تحصیلی بگذارند نه اینکه در دوران تحصیل فعالیتی را برای کسب درآمد داشته باشند؛ چرا که این مورد باعث لطمه به تحصیلات دانشجو میشود. اگر حمایتها انجام و نیازهای صنعت به دانشگاهها منتقل شوند هم نیازهای صنعت حل میشوند و هم دانشگاهها میتوانند انگیزه بیشتری کسب کرده و آن را با موفقیت طی کنند.
آنا: برای آینده چه برنامهای دارید؟
سعادت: در حال حاضر در فضای کاری مرتبط با رشته تحصیلی خود فعالیت میکنم و قصد دارم فعالیت نوآورانه را وارد شغل حرفهای کرده و از دادههای موجود در کشور استفاده کنم و نتایج را به صنعت ارائه دهم تا دانشگاه و صنعت را جهت ارجاع نیاز به دانشگاه با هم آشتی دهم و امیدوارم در سطح کلان تحقق یابد.
نوشته های سایت بر اساس استخراج اخبار روز، اقدام به خبررسانی می نماید، لذا مسوولیت تمامی نوشته های سایت بر عهده سایت های منبع بوده و وب سایت ایواره هیچ مسوولیتی در قبال کلیه محتوای این سایت ندارد.