عمومی

استفاده از آنتی اسکالانت ها و توصیه های ایمنی آن

نکات ایمنی استفاده از آنتی اسکالانت

آنتی اسکالانت های اسیدی و قلیایی مواد شیمیایی خطرناکی هستند که در صورت تماس با بدن می توانند آسیب جدی به سلامتی فرد وارد کنند. بنابراین در هنگام استفاده از آنتی اسکالانت استفاده از دستکش و عینک مخصوص مواد شیمیایی، ماسک ضد اسید با فیلتر مناسب، لباس و چکمه ضد اسید ضروری است و در صورت بروز این مشکل رعایت نکات ایمنی می تواند از آسیب بیشتر جلوگیری کند.

استفاده از آنتی اسکالانت ها و توصیه های ایمنی آن

  • تماس آنتی اسکالانت با پوست باعث ایجاد حساسیت و التهاب در پوست می شود. در صورت بروز این مشکل بلافاصله پوست را با آب فراوان به مدت 15 دقیقه بشویید.
  • استنشاق این ماده ضد رسوب می تواند به سیستم ریوی فرد آسیب برساند. در صورت بروز این خطر باید فرد را به محیطی آزاد منتقل کرد و در صورت لزوم از تنفس مصنوعی استفاده کرد.
  • تماس غشاهای ضد رسوب با چشم باعث سوختگی می شود. در صورت خطر بلافاصله با آب فراوان به مدت 15 دقیقه شستشو دهید.
  • بلعیدن مقداری آنتی اسکالانت می تواند باعث سوزش سر دل و همچنین آسیب به سیستم گوارشی شود. در صورت مواجهه با این خطر ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید و به فرد آب و مایعات کافی بدهید، در صورت لزوم مصدوم را به مراکز درمانی ببرید.

واحد تزریق ضد اسکالانت در دستگاه های تصفیه آب صنعتی

آنتی‌اسکالانت‌ها عمدتاً بر اساس قدرت بازدارندگی‌شان توسط شاخصی به نام Langeler یا Langelein Index (LSI) نام‌گذاری می‌شوند. این شاخص در واقع نشان دهنده تمایل به ایجاد رسوب و خوردگی در سیستم است و به پارامترهایی مانند دما، pH و سختی آب بستگی دارد.

بر این اساس، LSI صفر نشان دهنده وضعیت تعادل و تمایل به ایجاد رسوب و خوردگی در سیستم است. لازم به ذکر است که شاخص لانگرلر تنها در دمای کمتر از 80 درجه و در جریان های آرام آب کاربرد دارد، بنابراین استفاده از آنتی اسکالانت ها برای سیستم هایی مانند بویلر یا دیگ مناسب نیست.

شاخص لانژلیت مناسب برای ضد جرم گیری معمولاً در بازه 1 تا 2 می باشد و در صورتی که شاخص لنجلیر ضد رسوب مورد نظر بالاتر از 2 باشد معمولاً از ضد رسوب به همراه اسید برای کاهش شاخص لانژیلر استفاده می شود. اسیدهایی که عمدتاً برای این منظور استفاده می شوند اسید کلریدریک و اسید سولفوریک هستند. از آنجایی که تزریق اسید سولفوریک بالا می تواند باعث فیلتراسیون غشایی شود، از این اسید به میزان کم استفاده می شود.

برای تزریق مداوم غشاهای ضد رسوب، از واحد تزریق ضد اسکالانت در دستگاه RO استفاده شده است. برای این منظور توجه به این نکته حائز اهمیت است که در صورت خاموش بودن دستگاه، واحد تزریق ضد رسوب سریعاً متوقف شود. مناسب ترین مکان برای نصب یونیت تزریق ضد رسوب بعد از فیلترهای شنی و کربنی و همچنین قبل از فیلترهای کارتریجی یا میکرونی می باشد و در نتیجه از تشکیل رسوب بر روی سطح فیلترهای ممبران و فیلترهای کارتریج و در نتیجه افزایش طول عمر آنها جلوگیری می کند. سیستم تزریق ضد اسکالانت دارای میکسر، دوز پمپ و مخزن برای نگهداری محلول ضد اسکالانت می باشد.

دوزینگ پمپ تزریق آنتی اسکالانت

پمپ دوز یا به عبارت دیگر پمپ مترینگ به پمپ هایی گفته می شود که دز معینی از مایع (سیال) را در سیستم پمپاژ تزریق می کنند که از این نظر به آنها پمپ تزریق نیز می گویند. در این پمپ ها پارامترهایی مانند دبی و فشار از اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین این دستگاه ها معمولا به گونه ای طراحی می شوند که دبی عبوری از پمپ قابل تنظیم باشد.

ویژگی مهمی که دوزینگ پمپ را از پمپ های مشابه جدا می کند، قابلیت تغییر جهت رفت و برگشتی (پریود) است. لازم به ذکر است که در تمامی پمپ های دوزینگ، دبی با تغییر جهت جریان تغییر می کند. البته در بیشتر این پمپ ها از تغییر فرکانس تزریق نیز برای تنظیم دبی استفاده می شود.

دوزینگ پمپ ها انواع و مکانیسم های مختلفی دارند که از آن جمله می توان به پمپ دوز دیافراگمی، دوز پمپ پیستونی، دوز مارپیچی و دوز پمپ پریستالتیک اشاره کرد. البته استفاده از دو نوع دیافراگم و پیستون بیشتر متداول است. دوزینگ پمپ های مورد استفاده در مصارف صنعتی معمولاً دبی پایینی دارند و ساخت پمپ های دوز پرظرفیت را می توان توسط سازندگان سفارش داد. دبی تزریق این پمپ عمدتاً در محدوده 1 تا 10000 لیتر در دقیقه بوده و دارای فشار کاری 10 تا 2000 بار (Bar) می باشد.

یکی از دلایل مهمی که می تواند باعث از کار افتادن پمپ تزریق شود، انتخاب پمپ است که با شرایط عملکرد سیستم سازگار نیست.لازم به ذکر است که ویسکوزیته مواد تزریق در انتخاب نوع پمپ تزریق بسیار مهم است. از دیگر عوامل خرابی پمپ دوز می توان به انتخاب پمپ بی کیفیت اشاره کرد.

نصب دوزینگ پمپ در سیستم اسمز معکوس

برای رفع گرفتگی و پر شدن فیلترهای ممبران باید آنتی اسکالانت با فشار مناسب به سیستم تزریق شود زیرا عدم اعمال فشار کافی در واحد تزریق باعث ته نشین شدن ذرات ضد رسوب و در نتیجه گرفتگی ممبران می شود. فشار مورد نیاز برای تزریق غشاهای ضد رسوب توسط یک پمپ دوز تامین می شود.

شیر در پمپ دوز عمدتا به صورت یک طرفه در دستگاه طراحی شده است تا فشار آب در لوله ها به پمپ آسیب نرساند. هنگام راه اندازی سیستم تزریق ضد رسوب باید دقت شود که فشار کاری مورد نیاز برای دوز پمپ حدود 3 تا 4 برابر (Bar) بیشتر از فشار پمپ تقویت کننده باشد تا پمپ دوز قدرت لازم برای ضد دوز را داشته باشد. تزریق رسوب در سیستم

برای نصب دوزینگ پمپ در واحد تزریق ابتدا دو مخزن 25 و 40 لیتری تهیه کرده و آنها را با آب تصفیه شده پر کنید. به ازای هر 40 لیتر آب تصفیه شده، لازم است 300 تا 400 میلی لیتر آنتی اسکالانت به مخازن اضافه شود. در مرحله آخر محلول به دست آمده توسط شیلنگ مکش ضد جرم گیری و تنظیم درجه دوز پمپ (به مدت 24 ساعت) به سیستم تزریق می شود. هنگام نصب دوزینگ پمپ در سیستم توجه به نکات زیر بسیار مهم است:

  • در مرحله اول تهویه دستگاه ضروری است.
  • در هنگام نصب پمپ نکاتی مانند ارتفاع مناسب، استحکام شاسی، استفاده از 4 پیچ و مهره را در نظر بگیرید.
  • همیشه پمپ تزریق را پس از روشن کردن آن تنظیم کنید.
  • فشار کاری پمپ تزریق باید 10 درصد بیشتر از فشار محل تزریق باشد.
  • نصب Foot Valve در مخزن و Injection Valve در محل تزریق الزامی است.
  • مطمئن شوید که هیچ ماده ای از پمپ تزریق نشتی ندارد.
  • اگر کاملاً مطمئن نیستید که نشتی در واحد تزریق وجود ندارد، بلافاصله پمپ را خاموش کنید.
  • شیر اختلاط و تخلیه را روی کاسه سر و به سمت علامت فلش نصب کنید.
  • شیر مخلوط و تخلیه را فقط در حین تعویض باز کنید.
  • پمپ تزریق را از برق بکشید تا خاموش شود.
  • در صورت استفاده از مواد خورنده، اطمینان از مقاومت بالای اجزای پمپ ضروری است.
  • تنظیم پمپ برای تزریق مایعات مختلف باید توسط کارخانه انجام شود.
  • برای اطمینان از هوادهی بهتر اتصالات دوزینگ پمپ حتما از لوله ها و اتصالات با قطر مناسب استفاده کنید.
  • برای آب بندی اتصالات پلاستیکی بهتر است به جای نوار تفلون از اورینگ یا واشر استفاده شود.
  • اگر پمپ برای مدت طولانی خاموش است، حتماً قبل از روشن کردن، اتصالات پمپ را بشویید.

دوز تزریق آنتی اسکالانت در سیستم های اسمز معکوس

آنتی اسکالانت باید به طور دائم با آب تغذیه دستگاه مخلوط شده و به سیستم تزریق شود. دوز مجاز تزریق ماده ضد رسوب غشایی تحت تأثیر عوامل مهمی مانند آنالیز دقیق آب ورودی، دبی آب، PH آب، بازیافت سیستم، مخزن آب، درجه پمپ تزریق، غلظت محلول و نوع و آرایش فیلترهای غشایی است. دوز تزریق آنتی اسکالانت در سیستم معمولاً حدود 1 تا 6 پی پی ام است. البته باید توجه داشت که تزریق آنتی اسکالانت باید با دقت انجام شود، زیرا دوز نامناسب این ماده حتی کمی بالاتر از حد مجاز می تواند منجر به پر شدن غشاء شود.

در سیستم های تصفیه آب صنعتی، معمولاً پس از متابی سولفیت سدیم، آنتی اسکالانت ها به دستگاه تزریق می شود تا قبل از ورود آب به فیلتر، کلر موجود در آب را حذف کند. دوز مناسب تزریق آنتی اسکالانت در سیستم اسمز معکوس به شرح زیر اندازه گیری می شود: مقدار آنتی اسکالانت مصرفی در 24 ساعت (gr) = (1-6ppm) دوز توصیه شده × حجم آب ورودی به سیستم در (m3) به مدت 24 ساعت.

روشی مقرون به صرفه برای جلوگیری از گرفتگی غشاها

یکی از عوامل مهمی که همواره در صنعت مورد توجه قرار می گیرد و به میزان بسیار بالایی استفاده یا عدم استفاده از یک روش را تعیین می کند، صرفه اقتصادی آن است. بنابراین قبل از انتخاب اینکه کدام روش برای سیستم ما و شرایط موجود مناسب تر است، لازم است تحلیل های اقتصادی لازم در مورد آن انجام شود. علاوه بر مطالعات ویژه ای که در این زمینه لازم است، توجه به نکات زیر ضروری است:

  • تزریق اسید به دلیل هزینه بالای اسید برای استفاده در مخازن و تجهیزات مانیتورینگ چندان مقرون به صرفه نیست.
  • افزودن آنتی اسکالانت نسبتاً ارزانتر از اسید است و نیازی به هزینه اضافی ندارد.
  • مهمترین چالش استفاده از سیستم های رزینی در مقایسه با اسید یا آنتی اسکالانت هزینه بالایی است که باید برای تجهیزات آن پرداخت. با توجه به راندمان بالا و نزدیک به 100% سیستم های رزینی، آب ورودی به سیستم RO مشکلی نخواهد داشت. اما همیشه بهترین راه حل جلوگیری از وقوع یک پدیده مخرب است. تنها گزینه ای که از تشکیل رسوب بر روی فیلتر ممبران جلوگیری می کند استفاده از آنتی اسکالانت هنگام راه اندازی دستگاه های نمک زدایی صنعتی است.

https://atie-energy.com/what-is-antiscalant/

https://fa.wikipedia.org/wiki/انتی_اسکالانت

https://www.lenntech.com/antiscalants.htm

https://www.youtube.com/watch?v=3YiEwkHSTAM

دکمه بازگشت به بالا