اقتصادیکسب و کار دنیای 77

علت افزایش قیمت میلگرد در روزهای اخیر

محتوای این مطلب پنهان

تحریک بازار داخلی با برنامه ریزی یا اتفاقی ؟!

در ابتدا قبل از هر سختی این واقعیت یا این اصل را باید قبول کنیم که همیشه و در همه حال، گروهی هستند که برای شکار موقعیت های مناسب برای نوسان گیری از بازار به کمین نشسته‌اند؛ لذا تاریخ همیشه تکرار می شود و این تاریخ است که اگر حافظه یاری کند، همیشه بزرگترین معلم و آموزگار انسان بوده است. هم از این قاعده مثتنی نبوده است ، شروع تحرکات بازار داخلی از زمانی شروع شد که زمزمه تغییر فرمول تعیین نرخ پایه عرضه شمش برای هفته جاری پیش درآمد آن بود.

حقیقت معمولا نیاز به ادله فراوان به جهت اثبات ندارد، گروه یا عواملی که پشت صحنه تحریک بازار در تلاش بودند تا روند افزایشی پیش رو را به اذهان القاء نمایند، به طور مداوم بحث افزایش نرخ دلار و به تبع آن افزایش نرخ پایه عرضه شمش در هفته آتی را پیش می‌ کشیدند و این در حالی است که به فرض این که نرخ پایه شمش در دامنه قیمت ۴۰۰۰ تا ۴۲۰۰ تومان تعیین گردد، در حالی که نرخ رقابتی میانگین موزون شمش به مراتب بالاتر از این نرخ بسته می شود، چه جای القای هیجان به بازار باقی خواهد ماند مگر هدفی مشخص که از پیش نوشته شده باشد ؟!

شروع تحرکات هیجانی بازار برای کدام یک از حوزه های زیر مجموعه بازار می‌ توانست جذاب باشد ؟

میانگین نرخ شمش رقابتی در هفته ای که گذشت با رقمی حدود ۴۳۳۰ تومان و بالاتر از نرخ پایه جدیدی که بنا بر برخی گمانه‌ زنی ها قرار است تعیین شود؛ بسته شده است؛ با این حساب، تحرکات هفته‌ ای که گذشت تماما با برنامه ریزی های دقیق و حساب شده، صرفا به منظور موج سازی در بازار اتفاق افتاد.

علت افزایش قیمت میلگرد در روزهای اخیر

نمودار قیمت میلگرد آجدار در بازار داخلی در سال 1399

۱) حوزه شمش القایی، اولین حوزه ای است که در این شرایط نگاه ها را به سمت خود جلب می کند. چند هفته ای بود که تقریبا از اواخر اسفند ماه سال گذشته تا روز یکشنبه هفته‌ ای که گذشت؛ نرخ شمش القایی زیر خیمه سنگین عرضه شمش قوس در بورس کالا نمی‌ توانست قد علم کند، لذا به نوعی با انباشت انبارها در این حوزه مواجه بودیم، این حوزه بیش از هر حوزه دیگری نیازمند شروع یک موج برای تحریک و تخلیه انبارها بود. افزایش حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومانی نرخ شمش القایی ماحصل هیجان اخیر بازار بود.

نمودار قیمت بیلت در بازار جهانی در سال 1399

۲) کسادی بازار شمش حوزه القایی، یعنی عقب‌ نشینی از خرید قراضه آهن گران قیمت و کاهش پاداش ها، بدیهی است که فعالان حوزه قراضه آهن هم از ایجاد یک موج جدید در این بازار استقبال می‌ کردند، کما این که شنیدیم طی هفته جاری و خیلی با عطش بالا برخی از انبارها تا سقف نزدیک به کیلویی ۴۰۰ تومان نرخ قراضه آهن را افزایش دادند.

۳) هزاران تن آجدار خریداری شده از بورس کالا؛ به جهت وجود آرامش حاکم بر بازار با عدم استقبال خریداران انباری یا آهن فروشان خُرد مواجه شده بود و این سکوت نیازمند وجود یک هیجان برای فعالان این حوزه بود تا انگیزه کافی برای هجوم انبارهای خُرد به منظور خرید از اینها را فراهم نماید؛ پس این گروه از فعالان بازار هم مترصد فراهم شدن موقعیتی برای خالی کردن حواله های خود بودند که اتفاقا در پروسه هیجانی شدن بازار هم کم نگذاشته و تمام عیار صعودی شدند.

۴) حوزه نورد هم عامل دیگری در سمت عرضه بود که به هر حال روی این موج سوار شد؛ اما فراموش نکنیم که این حوزه یک خط میانی است، یعنی چنانچه اگر محصول تولیدی خود را گران کند؛ مجبور خواهد شد بلافاصله شمش گران از بخش خصوصی حوزه القایی تهیه کند؛ تنها موضوعی که باقی می‌ ماند، چنانچه اگر بازار دچار وضعیت شوک هیجانی شود، نرخ رقابتی در خریدهای بالاتر محصول این ها در بورس کالا هم افزایش پیدا می کند که حالا باید منتظر واکنش و چگونگی اخذ تصمیم ناظم بازار در تایید نرخ رقابتی بورس کالا ماند تا ببینیم که آیا سقف نرخ تاییدی را افزایش می دهد یا خیر ؟! گمان ما این است که به هر اندازه که نرخ پایه شمش افزایش پیدا کند، ناظم بازار به همان اندازه ممکن است اجازه رقابت بیشتر در سقف قیمت ها را صادر نماید، به طور مثال اگر این هفته سقف مجاز رقابت میلگرد آجدار در بورس کالا ۵۳۰۰ تومان بود شاید هفته آتی این رقم با افزایش نرخ پایه به طور مثال ۴۰۰ تومانی شمش از حدود ۳۶۰۰ به ۴۰۰۰ تومان؛ به ۵۷۰۰ تومان ارتقاء یابد.

۵) زمزمه افزایش نرخ دلار هم عامل دیگری در تحریک اذهان عمومی بود، بدین صورت که با تغییر فرمول تعیین نرخ پایه عرضه شمش بر اساس حواله دلار نیمایی، بدیهی است که عوامل تصمیم ساز بازار داخلی همزمان با افزایش نرخ دلار، انتظار افزایش نرخ فولاد از سطح صفر تا پایین ترین نقطه زنجیره تامین فولاد را داشته باشند.

۶) عدم عرضه شمش فولاد سازان در روز چهارشنبه در بورس کالا به جهت اطلاع از افزایش نرخ پایه شمش در هفته پیش‌ رو، به نوعی عاملی در جهت خالی نمودن میدان و سپردن سکان بازار شمش به حوزه القایی برای تاخت و تاز و افزایش ۲۰۰ تومانی نرخ شمش بود.

دلیل افزایش قیمت آهن آلات

در شرایطی که همچنان دولت موفق به مهار اپیدمی کرونا در کشور نشده و تحریم های آمریکا بیش از پیش همچنان پر قدرت پابرجاست، کشور با فقدان منابع ارزی به دلیل عدم صادرات نفت، کمبود منابع طبیعی و همچنین رکود بازار مسکن دست و پنجه نرم می کند. دیگر عامل مخربی که اخیرا با آن مواجه بودیم سقوط شارپ نمادهای بورسی و از میان رفتن سرمایه درصد زیادی از مردم در بورس بود. تمامی این ها عواملی شد ارزش پول ملی روز به روز بیشتر سقوط کند، و به دنبال آن نرخ ارز به شدت افزایش یابد و به طبع آن قیمت ها در حوزه های فولادی اینگونه افسارگسیخته بالا برود.

پس از برگزاری جلسات و تصمیمات متعدد در خصوص کنترل افزایش قیمت مقاطع فولادی در نهایت در جلسه ی آبان ماه 99 در مجلس قرار بر تعیین قیمت بر مبنی میزان عرضه و تقاضا و رفع قیمت گذاری دستوری در بازار شد. هم اکنون که سال به نیمه خود رسیده است رشد بیش از 30 درصدی در تمامی مقاطع فولادی را شاهد بودیم، ولی متاسفانه در حال حاضر متاسفانه شاهد کمبود تقاضا در بازار هستیم. گویی به نوعی با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بازارها به حالت انتظار فرو رفته اند. اکثر مردم ترجیح را بر تماشای این اوضاع داده اند تا تکلیف معلوم شود.

این در حالی است که اکثر فعالان در مبادی آهن از اوضاع پیش آمده بسیار ناراضی بوده و تداوم این بلاتکلیفی را همراه با رکود سنگین بازار آهن دانسته اند. اما این نکته را نباید از یاد برد که در صورت بروز توافقاتی تنها بخشی از تحریم ها رفع خواهد شد، ضمن آنکه در صورت انتشار چنین خبری پالس های گذرا به بازار وارد خواهد شد که اثر آن کوتاه مدت است چرا که مشکلات موجود در بازار آهن که بر قیمت ها و میزان معاملات اثر می بخشد به همینجا ختم نمی شود. بر همین اساس رفع چالش های موجود مستلزم برنامه ی بلند مدت و با حضور دستگاه های اجرایی می باشد.

احتمال افزایش مجدد قیمت آهن وجود دارد!؟

حدودا مدت زمان یک ماهه ای است که بازار آهن با کاهش تقاضا همراه است. این مسئله در کنار ثبات قیمت ارز و همچنین کاهش پروژه های عمرانی و ساختمان سازی همگی موجب شده تا این بازار به رکود فرو رود. همچنان که اکثر بازارها من جمله ارز و به دنبال آن آهن همگی منتظر تعیین تکلیف آینده برجام، انتخابات ریاست جمهوری در ایران و همچنین بودجه سال 1400 هستند.

چرا که هرگونه اتفاقی چه مثبت و چه منفی در این سه مورد میتواند نرخ ارز را در ایران یا به شدت بالا ببرد و یا به شدت کاهش دهد. از همین رو اکثرا بازارها به خواب فرو رفته اند، خرید و فروش با احتیاط زیاد انجام میگیرد و اغلب نوردکاران و تولیدکنندگان مقاطع فولادی قیمت های اعلامی خود را ثابت و یا با میزان اندکی کاهش اعلام می کنند.

از سوی دیگر سبدهای فولادی در بورس کالا که مشتریان زیادی ندارد و میتوان گفت بی مشتری مانده اند. اما علی رغم عدم استقبال از سوی خریدار و همزمان با انتشار گزارش نشریه متال بولتن داستان را جور دیگری در این بازار رغم زد. به این صورت که قیمت میلگرد CIS که به عنوان محصولی برای تعیین نرخ پایه می باشد 5.8 درصد کاهش داشت و اگر قیمت دلار در ایران در هفته سوم بهمن ماه همچنان با ثبات یا کاهش همراه میشد و همچنان کمبود تقاضا وجود داشت، می توانست قیمت مقاطع را در بورس کالا کاهش دهد.

اما تقاضا تا میزان 53 درصد حجم کل مقاطع طویل افزایش داشت که با در نظر گرفتن شیوه نامه جدید ناظر بورس میتواند برای عرضه مقاطع از ضریب 80 درصدی استفاده کند که این مسئله متاسفانه میتواند قیمت مقاطع فولادی را تا 4 درصد بالا ببرد. شاید دلیل اصلی نوسانات و افزایش قیمت ها در بازار را بتوان اینگونه تحرکات برنامه ریزی شده و به دنبال آن اقدامات هیجانی از سوی خریدار دانست. تا این لحظه که مشغول به تحریر این خبر هستیم بازار آزاد آهن در برابر افزایش قیمت مقاومت دارد. خبرهای داغ از بازار آهن را با ما دنبال کنید

در این مقاله پیش بینی قیمت میلگرد در روزهای آینده با عبور از نیمه بهمن ماه ۱۴۰۰و بر مبنای ۳ فاکتور مهم نمودار در بازار ایران، روند تولید فولاد در ایران و قیمت جهانی شمش مورد بررسی و تحلیل کارشناسان اقتصادی آهن هایپر قرار گرفته است.

همانطور که در تحلیل های قبلی هم بیان کردیم، میلگرد ۱۴ هزار تومانی جای پای خود را محکم کرد و تا به امروز آن بالاها جا خوش کرده است (رجوع به قسمت های پایینی همین مقاله و تحلیل قبلی در اردیبهشت ماه) و با این اتفاق سقف جدیدی برای کانال نمودار قیمت میلگرد ترسیم شد. اما با گذشت حدود ۷ ماه از این شکست رو به بالا، در نیمه های آذرماه شاهد رسیدن به کف کانال موازی و شکست رو به پایین آن بودیم.

پیش بینی قیمت میلگرد در روزهای آینده

* آیا قیمت دوباره به زیر ۱۴ هزار تومان خواهد رسید؟

 پیش بینی قیمت میلگرد بر مبنای تحلیل تکنیکال به ما میگوید:

در آذرماه کانال صعودی رو به پایین شکسته شد و به نظر میرسید با رسیدن قیمت به ۱۴۵۰۰ تومان، بازار مقاومت بیشتری در برابر کاهش نشان دهد. چرا که قیمت ۱۴۰۰۰ تومان برای میلگرد یک خط روانی بزرگ و یا اصطلاح تکنیکالی آن، یک خط حمایت بسیار قوی است و طبق تجربیات گذشته، بازار کمی زودتر از رسیدن به این خط واکنش نشان خواهد داد.

همین اتفاق هم افتاد و بازار اجازه رسیدن قیمت به ۱۴۰۰۰ تومان را نداد و از حدود ۱۴۵۰۰ تومان قیمت دوباره به بالا رفت. اما در ادامه تحلیل تکنیکال به ما میگوید که امکان رشد مجدد قیمت تا ۱۶۰۰۰ تومان بعید نیست لذا قیمت در بهترین حالت میتواند در بازه ۱۴۵۰۰ تا ۱۶۱۰۰ تومان نوسان کند. تا اینکه…. تا اینکه خبری یا سیگنالی مثبت یا منفی به کلیه بازارهای ایران تزریق شود.

این سیگنال هم در روزهایی که در آن قرار گرفتیم، اخبار مثبت مذاکرات ایران و آمریکا برای رفع تحریم ها است. علاوه بر آن، بازگشت نصف و نیمه بازار جهانی فولاد به مسیر صعودی هم به این سیگنال داخلی کمک کرده است. (بحث بازار جهانی رو در قسمت بعدی مطالعه کنید)

پیش بینی قیمت میلگرد در روزهای آینده بر مبنای سیگنال فوق نشان میدهد که احتمالا روند قیمت در روزهای آتی همراه با کاهش قیمت خواهد بود. این کاهش برای قیمت میلگردهایی که به ۱۶۰۰۰ تومان رسیدند، برای روزهای آینده تا ۱۵۴۰۰ تومان خواهد بود و باید منتظر اخبار تکمیلی تحریم ها بود تا در این صورت شوک قوی تری به بازار وارد شده و بدین ترتیب شاهد نوسان همگرا و روبه پایین قیمت تا رسیدن به مرز ۱۴۰۰۰ هزار تومان هم باشیم.

البته استراتژی دومی هم وجود دارد که نشان میدهد اگر روند بازار جهانی به خصوص شمش صادراتی ایران، در طی یکماه آینده رشد نداشته باشد، میتواند قیمت در بازه ۱۲ الی ۱۴ هزار تومان هم دیده شود که این پیش بینی نسبتا بعید به نظر میرسد.

* بازار جهانی محصولات فولادی در چه وضعیتی است؟

 بازار جهانی فولاد، از تاریخ ۶ دی ماه ۱۴۰۰، برای بازگشت دوباره به روند صعودی آمادگی خود را نشان داده است. البته این بازگشت هنوز سر و صدای بلندی نداشته است، چرا که چین به علت برگزاری المپیک زمستانی و همچنین تعطیلات سال نوی چینی به تعطیلات رفته است و با بازگشت دوباره چین به بازار، احتمال بهبود روند صعودی نیز دور از انتظار نیست.

وضعیت تولید فولاد در ایران

وضعیت تولید فولاد در ایران بر طبق آمار ارائه شده از انجمن فولاد، روند رو به رشدی نداشته است. یکی از علل گفته شده در این رابطه، به تعطیلی کشانده شدن بسیاری از کارخانه های تولید شمش می باشد که تحت تاثیر افزایش هزینه های تولید موجب تعطیلی گردیده اند. اما در حال حاضر هنوز کمبود فولاد در بازار احساس نمیشود، چرا که بازار در طی ۷ ماه گذشته در رکود عمیقی به سر میبرد که همین موضوع باعث بی اثر ماندن اثر کاهش عرضه در ابتدای زنجیره تامین فولاد گردیده است.

با این حال، به طور کلی اگر در ماه های آتی همچنان شاهد کاهش حجم تولید باشیم و از طرفی تقاضا رو به رشد گردد، میتوان انتظار افزایش مجدد قیمت ها را داشت.

تحلیل و پیش بینی قیمت آهن و میلگرد در روزهای آینده _ تاریخ اردیبهشت ۱۴۰۰

قیمت میلگرد ۲۰ ذوب آهن

مقاله بررسی و پیش بینی قیمت میلگرد در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ آپدیت گردید. با کارشناسان اقتصادی آهن هایپر همراه باشید.

*سقف مثلث شکسته شد

با رسیدن به انتهای اردیبهشت ماه، بررسی روند قیمت ها در بازار میلگرد نشان می دهد که بالاخره الگوی مثلثی رو به بالا شکسته شد.

این اتفاق در حالی رخ داده است که بازار در یک سردرگمی و التهاب عجیبی به سر میبرد. به شکلی که پارامترهای موثر بر بازارهای پیشرو از جمله دلار نیز دچار گیجی مبهمی شده اند. اما چکیده این رفتارهای سردرگم نشان میدهد که با مثبت شدن دلار در طی روزهای گذشته که دلایل سیاسی روشنی نیز پشت آن وجود دارد، قیمت ها در بازار میلگرد از فرصت استفاده کرده و خود را محکم تر از قبل به طاق مثلث شکل گرفته کوبیدند تا جای پای خود را در نرخ های بالای ۱۴ هزار تومان محکم کرده باشند.

* فشار کاهش در میان مدت بیشتر از افزایش خواهد بود

تحرکات مثبت بازار آهن در نیمه اول این هفته، در شرایطی که کاهش قیمت دلار در بازار ارز نمایان شده است، اتفاقی است که تقریبا هیچ کس آنرا براحتی قبول نمی‌کند. متقابلا همانطور که از روز گذشته مشخص شد، تقاضای واقعی در بازار آهن و فولاد به طور محسوسی کاهش پیدا کرده است و خریداران منتظر ثبات در قیمت‌های پایینتر هستند.

* مقاومت تولیدکنندگان در کاهش قیمت

با بررسی و ریشه یابی بیشتر به این نکته خواهیم رسید که افزایش قیمت های اخیر بازار محصولات فولادی که به طور خلاصه گزارشی از آن را از روز گذشته بیان می‌کنیم، نشان گر مقاومت و تلاش های پایانی تولیدکنندگان است که میخواهند از آخرین تلاش های خود در جهت افزایش قیمت دست برندارند. از طرفی، این موضوع نیز پنهان نیست که با قطعی شدن کاهش قیمت آهن آلات در هفته های آتی، برخی از دلالانی که طرفدار قیمت بالای فولاد هستند، دچار ضرر شده و حال با افزایش این روزها میخواهند جو را تا جایی که امکان دارد، به نفع خود نگاه دارند.

* قیمت های جهانی فولاد رو به بالاست، اما نرخ دلار رو به پایین

از طرفی در نظر گرفتن این موضوع که کلیت بازار جهانی رو به بالاست نیز، ممکن است به مقاومت تولیدکنندگان در عدم کاهش قیمت‌ها یاری نماید، اما به نظر میرسد این مقاومت در برابر کاهش نرخ دلار در میانمدت، پایدار نبوده و پس از تثبیت کاهش قیمت دلار به زیر ۲۳ و ۲۲ هزار تومان، می‌بایست شاهد کاهش قیمت میلگرد و دیگر محصولات فولادی باشیم.

اما نکته ظریف اینجاست که دو پارامتر قیمت های جهانی و دلار هر دو بر قیمت‌های داخلی موثرند، اما آنطور که شاهد آن هستیم، در کوتاه مدت روند کاهش قیمت دلار به آهستگی در حال رخ دادن است، اما افزایش قیمت های جهانی به سرعت در حال شکل گیری است. در نهایت تقابل این دو پارامتر است که تعیین میکند قیمت هاش و میلگرد در کوتاه مدت تا حد بیشتری تابع و در میانمدت تابع قیمت دلار باشد.

شاهد ادعای روند قیمت های جهانی فولاد، نمودار ذیل است که مربوط به قیمت میلگرد حوزه CIS در دو سال گذشته است.

نمودار قیمت جهانی میلگرد

* تقاضای فصلی میلگرد و فولادهای ساختمانی

موضوع دیگری که ممکن است تا حدی به افزایش بی رحمانه روز گذشته قیمت آهن آلات دامن زده باشد، بحث تصور بهبود کلی تقاضا برای محصولات فولاد ساختمانی در بهار و تابستان است که در حالت طبیعی با بهتر شدن آب و هوا رونق بیشتری بگیرد. اما ناگفته نماند که در کشور ما حدودا چند سالی است که از زمستان های سرد و کولاک های برفی خبر چندانی نیست و بنابراین، روزهای زیاد برفی را ندیدیم که حال بهار و تابستان بخواهند بار تقاضای ساخت و ساز آن روزها را نیز با خود داشته باشند.

از طرفی همانطور که سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدگنندگان فولاد ایران نیز مطرح کرده بود، با بهبود شرایط سیاسی حاکم بر کشور و کاهش نرخ ارز، نیز باید کاهشی باشد

* گزارشی از بررسی قیمت میلگرد در روز گذشته (۲۹ فروردین):

قیمت میلگرد بین ۵۰ الی ۲۰۰ تومان افزایش قیمت داشت و پایه قیمت میلگرد را به ۱۳۴۰۰ تومان رساند.

قیمت شمش القایی در بازار با ۳۰۰ تومان افزایش، به پایه قیمت ۱۲۴۰۰ تومان رسید.

قیمت تیرآهن در سایز ۱۴ و ۱۶ روی ۱۳۹۰۰ تومان قرار گرفت.

انواع پروفیل قوطی مربعی و مستطیلی، انواع پروفیل درب و پنجره و سپری نیز ۳۰۰ تومان افزایش نشان دادند و به طور میانگین به ۲۳۳۰۰ تومان رسیدند.

ورق های سیاه نیز بسته به نوع ضخامت تغییرات مختلفی داشتند اما به طور کلی بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ تومان افزایش دیده شد.

ورق گالوانیزه نیز تا ۲۰۰ تومان افزایش را به ثبت رساند اما ورق روغنی و رنگی نسبتا روز آرام و با ثباتی را سپری کردند.

* نزدیک شدن دوباره به سقف تاریخی قیمت میلگرد

بررسی نمودارهای قیمت میلگرد از سال ۹۷ تا به امروز را در شکل زیر مشاهده میکنید. همانطور که مشخص است سقف تاریخی میلگرد ۱۳۸۰۰ در ذوب آهن و در برخی برندهای دیگر ۱۴۰۰۰ تومان است. بنابراین بر طبق الگوی مثلثی شکل گرفته و اینکه دوبار سقف قیمت در الگو تشکیل شده است، به ما سیگنال مقاومت قوی در سطح ۱۴۰۰۰ تومانی را مخاطره میکند که با روند آهسته و کاهشی قیمت دلار نیز تایید میگردد.

اکنون که به بررسی نمودار قیمت میلگرد بر طبق الگوی مثلثی می‌پردازیم، باید بگوئیم که قیمت ها تحت تاثیر افزایش قیمت جهانی و کاهش اهسته نرخ دلار روندی نوسانی در کوتاه مدت خواهند داشت و البته میل به افزایش قیمت ها در کوتاه مدت با توجه به روند جهانی بیشتر احساس میشود.

اما اولین سطح حمایتی قوی پیش روی قیمت میلگرد در میانمدت را ۱۰۵۰۰ تومان میتوان عنوان کرد منطقا این سطوح نیز به روند قیمت دلار بستکی دارد.

چنانچه قیمت دلار بتواند از ۲۰ هزار تومان عبور کند و به کانال پایینتر بازگردد، میتوان بازهم امیدوار به میلگرد  ۹ هزار تومانی هم بود. اما هر چند که قیمت های پایینتر از جذابیت بالایی برای خریداران برخوردار است اما لاجرم با مقاومت تولیدکنندگان نیز روبرو خواهیم شد که با توجه به تورم حاکم بر جامعه قیمت های زیر  ۹۰۰۰ تومان برای آنها دور از ذهن و دسترسی باشد.

اما اگر دلار نتواند قیمت های زیر ۲۰هزار تومان را ببیند، روند کاهشی قیمتهای میلگرد و دیگر محصولات فولادی نیز متوقف خواهد شد و به اهداف گفته شده نخواهد رسید.

* پیش بینی قیمت میلگرد در بازار در آذرماه ۹۹

اعتبار تحلیل: از آذر تا دی ۹۹٫

در نمودار ذیل روند ۲۴ ماهه در محل تحویل کارخانه و بدون ارزش افزوده رسم گردیده است. در این نمودار افت و خیزهای بازار در نقاط ۱، ۲، ۳ و ۴ را مشاهده میکنید که با توجه به آن میتوان روند بازار را از لحاظ تکنیکالی درون کانال جدیدی تصور کرد.

بر این اساس معتقدیم در صورتی که شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد به تصویب نهایی برسد احتمال رسیدن قیمت میلگرد به کانال ۹ هزار تومانی وجود دارد. اما آیا در صورت تمدید روند کاهشی دلار احتمال کاهش بیشتر قیمت میلگرد بازهم وجود دارد؟

پاسخ این است که بله، در صورتی که دلار بتواند به ارقام ۲۰ هزار تومان برسد احتمال کاهش قیمت میلگرد نیز به بازه ۷۱۰۰ الی ۷۷۰۰ تومان نیز وجود دارد. اما در صورت مقاومت دلار همان سطوح ۹ هزار تومانی برای میلگرد کف کوتاه مدت درنظر گرفته میشود.

در حالت دیگر، در صورت عدم تایید به دلیل وجود مخالفت های زیاد به این طرح، احتمال کاهش قیمت میلگرد تحت تاثیر این عامل حذف میشود و حال اگر قیمت دلار نیز در روند نوسانی فعلی خود باقی بماند و نتواند خود را به رقم ۲۰ هزار تومان برساند، احتمال صعود دوباره قیمت میلگرد به ارقام ۱۲ هزار تومان وجود دارد.

بنابراین برای اینکه ببینیم کدام سناریو احتمال رخداد بیشتری دارد، بایستی ببینیم دلار به کدام سمت میرود و آیا شیوه نامه چالشی تنظیم بازار فولاد به تصویب میرسد یا اصلاحاتی در این شیوه نامه اعمال میشود؟

نمودار قیمت میلگرد تا ۹/۹/۹۹

بررسی و پیش بینی و سایرمحصولات مختلف فولادی اعم از تیرآهن، ورق و یا پروفیل، تحت تاثیر فاکتورهای مشترک و غیر مشترک زیادی می‌باشد. اما همواره بخشی از این فاکتورها مهمتر از بقیه آنهاست. برای مثال آیا میدانید که ایران در تولید میلگرد خود کفاست و تعداد تولیدکنندگان میلگرد ۴۴ تاست و این یعنی در مقایسه با محصولی مثل ورق، تقریبا ۷ برابر تعداد کارخانه‌های میلگرد بیشتری در ایران وجود دارد. از طرفی با همین تناسب، شاهد هستیم که تعداد کارخانه های عرضه کننده میلگرد در بورس کالا نیز بیشتر است. چراکه نکته مهم این است که تعداد بیشتر عرضه کننده یعنی عدم انحصاری بودن و این یک نکته مثبت در مورد فرایند کشف قیمت روزانه میلگرد می‌باشد.

* فاکتورهای موثر کدامند؟

حال اگر فاکتورهای ثابت مثل تعداد عرضه کننده و هزینه های جاری تولید میلگرد، از قبیل هزینه حمل و نقل، انرژی و هزینه دستگاه ها را در نظر نگیریم؛ می‌توانیم تنها به پارامترهایی که بر تغییرات قیمت میلگرد و نوسان آن موثر هستند بپردازیم.

میلگرد محصولی است که وابسته به یک محصول میانی دیگر مانند شمش است. بنابراین با توجه به اینکه و ضایعات بر هزینه تولید میلگرد تاثیرگذار است، تغییرات قیمتی این محصولات نیز در کشف قیمت میلگرد موثر است و همانطور که میدانید در بورس کالا نیز ، در برخی زمان ها، قیمت پایه عرضه میلگرد بر اساس قیمت پایه شمش محاسبه می‌شود.

 البته گاهی هم بر اساس قیمت های جهانی و زمان هایی هم وجود دارد که تنها بر اساس سطح عرضه و تقاضا قیمت پایه برای عرضه در بورس کالا اعلام می‌شود. بنابراین اینکه قیمت میلگرد مستقیما تحت تاثیر چه چیزی قرار میگیرد، بسیار وابسته به شرایط روز بازار است. گاهی مدرست مثل امروز میبینیم که عرضه شمش کم شده است. این موضوع را میتوانید در آمار تولید شمش بیلت که توسط انجمن تولید کننده های فولاد ایران منتشر شده بود، مشاهده می‌کنید.

* بررسی پارامترهای موثر بر روند بازار

در این آمار اشاره شده بود که میزان تولید شمش در دو ماهه سال ۹۹ نسبت به دوماهه سال ۹۸، ۲ درصد کاهش داشته است. از طرفی میزان تولید میلگرد هم در این مدت نسبت به سال قبل ۱ درصد کاهش داشته است که معادل ۱۶ هزارتن می‌باشد.

علاوه بر این، پارامتر مهم دیگر تاثیر گذار بر تغییرات قیمت، تغییرات قیمت دلار می باشد که در ایران با توجه به وجود تحریم ها و پررنگ شدن صادرات غیرنفتی، رقابت در بازار صادرات در صنعت فولاد بسیار حاثز اهمیت است. بنابراین تغییرات دلار، به طور مستقیم و غیر مستقیم بر بازار میلگرد و دیگر آهن آلات تاثیر می‌گذارد.

در فاکتور اول، یعنی موجودی شمش، بعلت رقابتی شدن قیمت شمش قیمت میلگرد نیز بالا و یا پایین می‌آید. در فاکتور دوم، یعنی نرخ دلار، به صورت مستقیم بعلت تاثیر بر روی هزینه صادرات و سود و زیان شرکت ها، و همچنین به صورت غیر مستقیم و از طریق جو روانی بازار که بیشتر دلالان بازار، عامل آن هستند، بر قیمت میلگرد موثر می‌باشند. به عبارت بهتر نمودار قیمت میلگرد و قیمت دلار با همدیگر همبسته است.

* تحلیل تکنیکال پیش بینی قیمت میلگرد چیست؟

اعتبار تحلیل: تا ۷ روز نخست تیرماه- ۷ تیرماه ۹۹٫

در شکل زیر روند در سایز ۳۲ را مشاهده می‌کنید. در این نمودار همانطور که مشاهده میشود در طی سه سال اخیر تا به امروز به تاریخ ۱ تیرماه ۹۹، قیمت در کانال صعودی مشخص شده با رنگ قرمز در حال حرکت بوده است. و در حول محور سبز رنگ از مقاومت و حمایت هایی برخوردار است. بر طبق این کانال میتوان گفت که در روزهای آتی با احتمال بالایی، بررسی پیش بینی قیمت میلگرد در روزهای آینده نشان میدهد با رسیدن به سقف کانال قرمز، که مرز دو کانال ۷ و ۸ هزار تومانی است، واکنش نشان میدهد و براحتی عبور نخواهد کرد.

از لحاظ روانی هم ورود به کانال قیمتی جدید نیز دشوار است. بنابراین پس از واکنش به این سقف احتمال کاهش قیمت تا محور سبز رنگ، یعنی محدوده ۷۶۰۰ تومان، احتمال بالایی است که کف میانمدت قیمت میلگرد را نشان میدهد. در صورتی که شاهد بازگشت قیمت دلار به رقم های زیر ۱۷ هزار تومان در میانمدت باشیم، قیمت میلگرد نیز تنها درصورت ریزش چشمگیر دلار، میتواند از کف ۷۶۰۰ تومان هم پایینتر بیاید و به ۷۲۰۰  الی ۶۸۰۰ تومان نیز برسد. برای زمان بندی تحلیل خود مقاله نکات مهم خرید میلگرد را بخوانید

دکمه بازگشت به بالا