روایت ۵۰سال امام جماعتی در مسجدبلواراستادمعین/جوانان همه کاره اند – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین، گروه استانها: حاج آقا کافی نامی است، که برای اهالی بلوار استاد معین تهران آشنا است، چرا که بیش از نیم قرن است، حاج سعید و پدرش حاج آقا کافی بزرگ امام جماعت مسجد بلوار استاد معین بعد از چهارراه طوس بوده و هستند و حاج سعید در خصوص چگونگی فعالیت در این محله میگوید: اینجا محل قدیمی زندگی ما است و از کودکی من، اینجا ساکن بودهایم.
وی در خصوص فعالیتهای مسجد میگوید: همه نوع فعالیت فرهنگی در این مسجد انجام میدهیم، کلاسهای مختلف ورزشی، رسانه، آشپزی و… برگزار میکنیم و محوریت اصلی فعالیتهای مسجد ما برای نوجوانان است و به جز چند جوان زیر ۲۵ سال همه کارها برعهده نوجوانان است و تنها مسجدی هستیم که حتی هیأت امنایش هم جوانان هستند.
حاج سعید کافی میگوید: ما از بزرگترها فقط برای حمایتها خصوصاً حمایت مالی درخواست داریم، بقیه امورات مسجد از جمله، نظافت، نگهداری، برگزاری مراسم، پخت و پز، همه و همه با نوجوانان و جوانان است.
وی گفت: در مورد آسیبهای اجتماعی آنهایی که مطرح کردنشان بین نوجوانان خیلی به صلاح نبود وارد مسجد نکردیم، مانند اعتیاد و… را بیرون مسجد یا جاهایی شبیه شهرداری ادامه میدهیم، اما در مورد مسائلی چون ازدواج، آموزشهای قبل ازدواج و… به صورت خاص در مسجد و منطقه کار میکنیم. در ازدواج در ۳ بخش جوان، دیر ازدواج ها و مسنها کار میکنیم.
ما خانوادگی روحانی و طلبه بودهایم
اینکه پدر حاج سعید نیم قرن پیش امام جماعت مسجد بلوار استان معین بوده و حالا خود حاج سعید در حال ادامه دادن راه پدر است، برایم جالب بود، از او در خصوص پدر پرسیدم و اینکه چه شد امام جماعت این مسجد شد و… و.، در این خصوص گفت: پدرم حجت الاسلام محمدرضا کافی عمر پربرکت خود را وقف منبر و محراب کرده و بیش از ۴۴ سال در مسجد حضرت فاطمه الزهرا (س) واقع در بلوار استاد معین، با عنوان امام جماعت فعالیت دارد.
«حجت الاسلام محمدرضا کافی در حد توان خود، گرهگشای مشکلات مردم و اهالی این منطقه بودهاست.» این سخنان واژه پر تکرار گفتگوی من با چندتن از اهالی منطقه بود، که با ملاقات هر کدام از آنان، از خدمات و محبتهای حجت الاسلام محمدرضا کافی بزرگ یاد میکنند.
این رفتار محبتآمیز اهالی باعث شده که بارها از حاج محمدرضا کافی خواسته شود، تا فرصت بیشتری را برای حضور در مسجد اختصاص دهد و وی نیز حتی با وجود رفت و آمد مکرر به قم، با علاقه تلاش میکند تا وقت بیشتری را در کنار مردم در مسجد بگذراند.
حجت الاسلام سعید کافی در خصوص چرایی علاقمند شدن به لباس سربازی اهل بیت علیهم السلام میگوید: طلبه شدن من بیتردید نتیجه تأثیر رفتار حکیمانه پدر و تربیت طلبهپرور مادرم بوده است، اگر بخواهم این موضوع را با کمی شوخطبعی بیان کنم، میتوانم بگویم که ما چهار برادریم و هر یک، از همان دوران کودکی در فضای درس و بحث حوزوی بزرگ شدیم. با توجه به پیشینه خانوادگیمان که همه پدران و اجدادمان نیز روحانی بودهاند، به نظر میرسد که سرنوشت ما جز طلبگی، راه دیگری برایمان نگذاشته است.
اما دلیل علاقه وافر جوانان و نوجوانان به این مسجد چیست، سوالی که سعید کافی در پاسخ به آن گفت: حاج آقا (پدرم)، که سالها مدیریت حوزه علمیه مروی را بر عهده داشته و همچنین مدتی به عنوان استاد در دانشگاه آزاد فعالیت کردهاست، با جوانان از آغاز انقلاب تا کنون ارتباطی عمیق و اثرگذار دارد.
حاج محمدرضا کافی با درک عمیق از روحیه جوانان، در مدیریت و تعامل با آنان مهارت خاصی دارد که غالباً موجب جذب و شیفتگی آنان میشود، این ویژگی سبب شده تا جوانان به طور مستقیم در فعالیتهای مسجد حضور پیدا کرده و در امور فرهنگی و سایر بخشها نقش فعالی ایفا کنند.
اینجا جوانان در همه امور سهم دارند
در خصوص نحوه نقش آفرینی جوانان برایم سوالاتی پیش آمده بود و در این خصوص از حاج سعید کافی سوال پرسیدم، وی گفت: در مسجد، نقشآفرینی نوجوانان محدود به یک یا چند فعالیت خاص نیست؛ بلکه آنها تقریباً در همه امور مسجد سهمی دارند.
وی اضافه کرد: این نقش از برگزاری مراسم و مجالس گرفته تا پشتیبانی، مداحی، آشپزی، تنظیم صوت، نظافت، اذان، تعقیبات نماز، تلاوت شبانه قرآن و بیان احکام آنها به طور مستقل برنامهریزی، اجرا و نظارت بر تمامی این فعالیتها را برعهده دارند، به گونهای که به ندرت نیاز به دخالت یا تذکر از سوی مسئولان جوانتر وجود دارد. این مسئولیتپذیری و نظم، نشان از رشد و بلوغ فرهنگی و اجتماعی آنان دارد و فضایی پرانرژی و پویا را در مسجد ایجاد میکند.
سعید کافی احساس خوشبختی را یکی از پیچیدهترین و در عین حال زیباترین تجربیات انسانی میداند، که به عوامل متعددی بستگی دارد و میگوید: برای بسیاری از افراد، خوشبختی در برقراری ارتباطات عمیق و معنادار با دیگران، کمک به آنها و تجربه لحظات خوب و شیرین در کنار عزیزان یافت میشود. احساس خوشبختی زمانی بهوجود میآید که فرد در خدمت به دیگران احساس معنا و هدف کند. این احساس ناشی از توانایی رفع درد و فقر فکری و فرهنگی و ایجاد تغییر مثبت در زندگی آنها و حس همبستگی با جامعه است.
وی معتقد است: بنابراین، اگر در روزمرگیهایمان لحظات خوبی را با عزیزانمان سپری کردیم و موجبات همدلی و وحدت در تعامل در کنار هم بودن را تجربه کردیم احتمالاً به همین دلیل احساس خوشبختی میکنیم این احساس میتواند ناشی از رضایت درونی و تأثیرات مثبت همدلی باشد.
سعید کافی پیشرفت را انجام وظایفی که هر انسان بر عهده دارد، تعریف کرده و در خصوص عوامل پیشرفت در زندگی و امور مسجد به خبرنگار آنلاین میگوید: در خصوص عامل خوشبختی باید به دوستان و جمع دوستداشتنی نوجوانان و جوانان اشارهکنیم، همچنین نباید از ظرفیت بزرگترها که با صبوری و تحمل، شلوغی و سروصدای نونهالان را برمیتابند، غافل شد، این ظرفیت قابل تقدیر است.
وی با بیان اینکه همسایگان مسجد نیز همواره با محبت و مهربانی خود ما را شرمنده میکنند، توضیح میدهد: این محبتها هرگز فراموش ما نمیشود و در این مسیر، دوست عزیزمان جناب آقای واعظ که بهطرز بینظیری مسئولیتهای اجرایی، مدیریت و برنامهریزیهای دقیق را برعهده دارند، نیز مستحق تقدیر و تشکر ویژه است، حضور این افراد باصفا و فداکار، واقعاً باعث پیشرفت و موفقیتهای مسجد شده است.
ارتباط نزدیک روحانیت با مردم و شنیدن دغدغههای آنها تبلیغات دشمن را خنثی میکند
این فعالیتهای سعید کافی و پدرش و مسجدیهای مسجد حضرت فاطمه الزهرا (س) بلوار استاد معین و فعالیتهای مردمی مشابه در شرایطی که تبلیغات دشمن موجب بدبینی برخی از مردم نسبت به روحانیت شده میتواند در خنثیسازی این رویکرد دشمن مؤثر باشد.
سعید کافی در این خصوص به خبرنگار آنلاین میگوید: ایجاد ارتباط نزدیک و گفتوگو با مردم، شنیدن نگرانیها و دغدغههای آنها و پاسخ به سؤالاتشان (جهاد تبیین) میتواند به کاهش بدبینی ناشی از تبلیغات دشمن نسبت به روحانیت کمک کند.
وی اضافه کرد: برگزاری جلسات عمومی و حضور در مراسمهای اجتماعی باعث میشود روحانیت خود را نزدیک تر به مردم حس کند.
این روحانی فعال و مردمی معتقد است: انتقال دستاوردها و خدمات روحانیت به جامعه مانند تلاشهای آنان در زمینههای فرهنگی اماکن تفریحی، اجتماعی و خیریه و کرونا و غیره …به گونهای مثبت و مؤثر میتواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
سعید کافی آموزش و آگاهیبخشی مردم را در مقابله با جنگ نرم دشمن و بدبین کردن اقشار نسبت به روحانیت مؤثر دانست و گفت: برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی برای جوانان و خانوادهها در زمینههای دینی و اجتماعی میتواند کمک کند، تا مردم به فهم بهتری از نقش روحانی و خدمات آنان برسند.
روحانیون نقدپذیر باشند
وی در مورد تشویق همدلی و همبستگی نیز میگوید: ترویج فرهنگ همدلی و همکاری در جامعه، فضایی مثبت و امیدبخش ایجاد کند، وقتی مردم ببینند که روحانیون در کنار آنها هستند و به مشکلات آنها رسیدگی میکنند، بدبینی به تدریج کاهش مییابد.
کافی اظهار کرد: استفاده از رسانههای اجتماعی و بهرهگیری از فضای مجازی و صداو سیما برای ارائه حقایقی از سبک زندگی، رنجهای مبلغ، تحمل سختیها و بی اعتناییها موانع و در عین حال و سرسختی و مقاومت در فعالیتها و در نهایت موفقیتها میتواند تأثیر زیادی در تغییر نگاه عمومی داشته باشد.
وی نقدپذیری روحانیت را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: استقبال از نقد و انتقاد به جای انکار و توجیه میتواند نشاندهنده صداقت و مسئولیتپذیری روحانیت باشد، پاسخگو بودن به انتقادات میتواند به تقویت اعتماد و کاهش تعصبهای منفی کمک کند.
این روحانی مردمی سازماندهی برنامههای مشترک را از دیگر موارد خنثی سازی تبلیغات دشمن دانست و گفت: برگزاری برنامههای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی با همکاری نهادهای مختلف و گروههای مردمی میتوان به تقویت اعتبار روحانیت کمک کرد و موجبات احساس همبستگی میان اقشار مختلف ایجاد کرد با اجرای این روشها، میتوان به تدریج و با تلاش مستمر، بدبینیها را کاهش داد و اعتماد بیشتری میان روحانیت و مردم ایجاد کرد.
وی خطاب به روحانیون و مبلغان گفت: تنها خواهشم همراهی، همراهی و همراهی است، نوجوان امروز ما بیشتر از هر زمان دیگری به همراهی و وقت گذاشتن نیاز دارند، باید حوصله به خرج بدهیم و در کنار آنها باشیم، به یاد داشته باشیم که شهید آرمان علی وردی، هنگام افطار دوستان طلبهاش را در حوزه رها و سهم افطارش را به مسجد آورد تا در کنار چند نوجوان باشد، او به بهترین نحو از حداقل امکانات و زمان بهره برد و به نوجوانان معنا و امید بخشید، این نوع همراهی و خود را در دسترس قرار دادن میتواند تأثیر عمیقی بر زندگی نوجوانان داشته باشد و به آنها احساس ارزشمند بودن و حمایت را منتقل کند.
توصیههای حاج سعید کافی به جوانان و نوجوانان
از این روحانی که افتخارش رفاقت با جوانان است، خواستیم، توصیهای به جوانان کند، او خطاب به جوانان و نوجوانان گفت: دوستان و نوجوانان عزیز، خوشحالم که فرصتی برای صحبت و به اشتراک گذاشتن چند نکته مهم با شما دارم، اولین نکته، افزایش آگاهی از طریق مطالعه و کتاب است. کتابها درهایی به سوی دنیای جدید و ایدههای نو هستند. هر صفحهای که ورق میزنید، تجربهها و دانستههای ارزشمندی را به شما هدیه میدهد. پس همیشه زمانی را برای مطالعه اختصاص دهید.
وی گفت: دومین نکته، مهارتآموزی بر اساس ذوق و علاقهتان است. سعی کنید به دنبال اموری بروید که به آنها علاقه دارید. یادگیری مهارتهای جدید نهتنها به شما کمک میکند تا در زندگی موفقتر باشید، بلکه میتواند شادی و رضایت بیشتری به شما ببخشد.
امام جماعت مسجد حضرت فاطمه الزهرا (س) بلوار استاد معین گفت: سومین نکته، مشارکت فعال در برنامههای مدرسه و مسجد است. فراموش نکنید که در این فعالیتها شرکت کنید، زیرا اثرات مثبت آنها برای شما در آینده نمایان خواهد شد. این کار نه تنها به رشد و توسعه فردی شما کمک میکند، بلکه به تقویت روحیه اجتماعی و اعتماد به نفستان نیز کمک خواهد کرد.
وی گفت: توصیه چهارم، این است، که استقلال فکری و شخصیتی را برای خودتان قائل شوید. یادتان باشد که هیچکس نمیتواند به شما بگوید چه فکر کنید یا چگونه عمل کنید، برای خود دنیایی بسازید که بتوانید به انتخابهای خود افتخار کنید و در برابر نظرات اشتباه دیگران ایستادگی کنید.
کافی افزود: پنجمین نکته، این است، که همیشه تلاش کنید تا در تعامل با دوستان و همسن و سالان خود، همدلی و همکاری را تقویت کنید. این روابط نه تنها باعث ایجاد امید و انگیزه در شما میشود، بلکه به حفظ هویت و ارزشهایتان کمک خواهد کرد و شما را در مقابله با چالشها یاری میکند.
بعد از دو ساعت هم صحبتی لذت بخش و در عین حال اعجاب برانگیز با حاج سعید کافی، گفتوگو را این طور با نکته پایانی به جوانان به پایان میرساند: یادتان باشد که هر کدام از شما این توانایی را دارید که تصمیمات بزرگ بگیرید و تغییرات مثبتی در زندگی خود و اطرافیانتان ایجاد کنید. با امید و اراده، به جلو بروید و آیندهتان را بسازید.